Na czym polega rolnictwo organiczne? Czy warto spożywać BIO żywność?
Oznacza to, jak farmerzy uprawiają i przetwarzają żywność. Metody uprawy ekologicznej różnią się od rolnictwa konwencjonalnego na kilka sposobów. Zalety rolnictwa ekologicznego:
Uprawa konwencjonalna używa nawozów chemicznych, by wspomagać rozwój roślin, podczas gdy rolnictwo ekologiczne wykorzystuje obornik i kompost do nawożenia gleby
Rolnictwo konwencjonalne opryskuje produkty pestycydami, aby pozbyć się szkodników i owadów
W rolnictwie konwencjonalnym stosuje się środki chwastobójcze, podczas gdy w rolnictwie ekologicznym wykorzystuje się rotację upraw, wyrywanie chwastów ręcznie lub ściółkę.
Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym
Ponadto gospodarstwa ekologiczne są certyfikowane i sprawdzone zgodnie z restrykcyjnymi wymaganiami przez jednostki certyfikujące rolnictwo ekologiczne. Farmerzy ekologiczni muszą aplikować o certyfikat, zdać test i zapłacić fee. Oznacza to, że nie wszystkie organiczne pożywienie zdobędzie certyfikat, nawet jeśli uprawy są organiczne.
ROLNICTWO A EKOLOGIA
Często pada pytanie, czy żywność ekologiczna jest lepsza? Odpowiedź jest na to prosta. Tak i to z wielu powodów. Z pewnością są również środowiskowe powody, aby być eko. Działania proekologiczne w rolnictwie mają na celu również zmniejszenie zanieczyszczenia oraz ochronę wody i gleby, gdyż nie uwalniają syntetycznych pestycydów, które są szkodliwe dla zwierząt, a także starają się zachować różnorodność biologiczną i lokalne ekosystemy.
Wielu ludzi wybiera sklepy z ekologiczną żywnością, by uniknąć wielu ryzyk zdrowotnych ze spożywania pestycydów, herbicydów czy też innych chemikaliów, które są używane przez rolnictwo konwencjonalne. Udowodniono, że ekologiczna żywność ma również więcej wartości odżywczych.
Dlaczego bio żywność kosztuje więcej?
Największą krytyką spotyka się fakt, że ekologiczna żywność jest droga. Jest kilka powodów, dlaczego tak jest. Rolnictwo ekologiczne jest bardziej pracochłonne niż konwencjonalne, ponieważ unikane są nawozy chemiczne i pestycydy. Np. dlatego, że nie stosują herbicydów, to polegają tylko na pieleniu ręcznym. Unikają nawozów chemicznych, więc używają kompostu i obornika, które są o wiele większe i droższe w transporcie. To wszystko powoduje, że produkty rolnictwa ekologicznego są zazwyczaj uboższe niż przy uprawie konwencjonalnej. Ponadto rolnicy konwencjonalni używają zazwyczaj każdy ar ziemi do uprawy, a rolnicy ekologiczni rotują swoimi plonami, by utrzymać żyzną glebę.
Wszystkie te cechy produkcji są droższe niż przy uprawie konwencjonalnej, więc można stwierdzić, że ekologia w rolnictwie kosztuje więcej. Dlatego też w osiedlowym zieleniaku za żywność organiczną musisz zapłacić więcej. Jednakże, kiedy weźmiesz pod uwagę wszystkie czynniki produkcji, jakie używają rolnicy ekologiczni, realny koszt żywności ekologicznej może być nawet tańszy niż konwencjonalny. Na szczęście, rolnictwo ekologiczne na świecie stale się rozwija i mamy coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością online i stacjonarnych.
W NUT LOLA wykorzystujemy jedynie BIO składniki do naszej granoli. Chcemy, aby pożywienie wspierało nasze zdrowie i planetę. Jedząc naszą granolę masz pewność, że wszystkie składniki pochodzą ze zrównoważonej uprawy, rolnictwa ekologicznego, bez dodatku żadnych chemikaliów, m.in, główny składnik granoli – płatki owsiane BIO.
Sprawdź wszystkie nasze smaki w sklepie NUT LOLA. CHRRupnij sobie zdrowie 🙂